Τι να προσέξεις στην οδήγηση (Συμβουλές για αρχάριους)

Από μικρό παιδί είχα ένα όνειρο, να έχω δικό μου αυτοκίνητο, μπορεί να άργησε αλλά το Σεπτέμβριο του 2019 κατάφερα να το πραγματοποιήσω.

Τι να προσέξεις στην οδήγηση (Συμβουλές σε αρχάριους)



Απέκτησα το δίπλωμα οδήγησης το 2011, όμως δεν ευδοκίμησαν οι καταστάσεις, ώστε να οδηγήσω κάποιο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να το ξεχάσω και να λειτουργώ ως συνοδηγός.

Έκανα κάποιες προσπάθειες να το θυμηθώ το 2018 σε σχολή οδηγών, που δεν ήταν και τόσο αποτελεσματικές, διότι η οδήγηση θέλει καθημερινή εξάσκηση.

Το 2019, αφού οι συνθήκες δουλειάς το απαιτούσαν, αγόρασα το πρώτο μου αυτοκίνητο, μπορεί για τους υπόλοιπους να είναι ένα μεταχειρισμένο Fiat Punto, όμως για μένα είναι το καλύτερο πολυτελές αυτοκίνητο, για αυτό όταν με ρωτάνε για ποιο λόγο βάζω βενζίνη μόνο Shell απαντάω επειδή τέτοια χρησιμοποιεί και η Ferrari! 😆

Βγαίνοντας στον δρόμο είχα να αντιμετωπίσω πολλές φοβίες και να ξεφύγω από τα κατάλοιπα του ρόλου του συνοδηγού, για να έχω εγώ τον έλεγχο.

Ξαφνικά βρέθηκα μόνη μου σε ένα δρόμο γεμάτο αυτοκίνητα και με την ευθύνη να μην προκαλέσω κάποιο ατύχημα αλλά και να μην χαλάσει το δικό μου αυτοκίνητο, αφού για μένα ήταν καινούργιο.

Ακόμα θυμάμαι το άγχος που είχα σε σημείο να τρέμουν τα χέρια μου.

Όμως προσπαθούσα να διατηρήσω ψυχραιμία, βέβαια η ταχύτητα που κινούνταν το αυτοκίνητο ήταν ελάχιστη, τόση ώστε να μπορώ να αντιδρώ σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Η προσπέραση γινόταν μόνο όταν το απαιτούσε η περίσταση, καθώς η ταχύτητα δεν ευνοούσε κάτι τέτοιο.

Όσο για το παρκάρισμα χρειαζόταν αρκετή προσπάθεια και αυτό μόνο σε μεγάλο ανοιχτό χώρο.

Κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια να αποβάλλω τον φόβο και το άγχος, ένας τρόπος, τον οποίο εξακολουθώ και σήμερα να τον τηρώ, είναι να τραγουδάω. 🎶

Μην γελάς, το να τραγουδάς κάνει πολύ καλό στην τόνωση της ψυχολογίας και απομακρύνει κάθε φόβο, εστιάζοντας στους στίχους των τραγουδιών και με το βλέμμα μόνο μπροστά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους καθρέφτες, κατάφερα να εξελίξω την οδήγηση μου και να βρίσκομαι στον δρόμο δίχως άγχος, με συνέπεια να βελτιωθεί η παρατηρητικότητα και τα αντανακλαστικά μου σε κάθε περίσταση.

Η ψυχολογία είναι σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την οδήγηση ακόμα και τον πιο έμπειρο οδηγό, οπότε σε κάποιον αρχάριο έχει σοβαρή επίπτωση.

Στο σήμερα μπορώ να πω ότι την πορεία δεν την φοβάμαι, πλέον γίνεται με μια φυσιολογική ταχύτητα, με προσπεράσεις όπου απαιτούνται και με ευκολία στο παρκάρισμα, πρόσφατα έμαθα και το "κόλπο" παρκαρίσματος σε πιο κλειστά σημεία και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό. 😍



Στην οδήγηση το σημαντικό δεν είναι να μάθεις πως να χειρίζεσαι τις ταχύτητες αλλά να μάθεις να έχεις καλή αντίληψη για τους γύρω σου. Το βλέμμα σου πρέπει να είναι μπροστά πιάνοντας σαν ραντάρ όσο μεγαλύτερη απόσταση και εμβέλεια μπορείς, καθώς και να αποκτήσεις την δυνατότητα για να "μαντεύεις" τις κινήσεις των άλλων για αποφυγή οποιουδήποτε δυσάρεστου γεγονότος, επιπλέον πρέπει να κατανοήσεις το χώρο που καταλαμβάνει το αυτοκίνητο σου, ώστε να μπορείς να παρκάρεις με άνεση.

Επίσης δεν μπορείς να έχεις την ίδια ταχύτητα σε οποιαδήποτε δρόμο, για αυτό προσαρμόζεις την ταχύτητα σου ανάλογα την ορατότητα και τον χρόνο που πιστεύεις ότι μπορείς να αντιδράσεις και να σταματήσεις το αυτοκίνητο. Έτσι δεν κοιτάς την ταχύτητα που οδηγεί ο διπλανός σου, αλλά εσύ ορίζεις την δική σου ταχύτητα που θα οδηγείς με ασφάλεια.


Μετά από τρία χρόνια μπορώ να πω ότι αφού πέρασε ο φόβος, πλέον έχω αποκτήσει αυτοπεποίθηση, η οποία έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς.




Συνοψίζοντας από την εμπειρία μου στην οδήγηση ως τώρα έχω να πω ότι χρειάζεται:

  • Να έχεις καθημερινή επαφή, ώστε να μπορείς να βελτιωθείς στην οδήγηση.
  • Να αποβάλλεις το άγχος σου, για να μην μειώνονται τα αντανακλαστικά σου.
  • Να αντιλαμβάνεσαι τις κινήσεις των άλλων, επειδή σε βοήθα να σώζεις καταστάσεις.
  • Να οδηγείς με σοβαρότητα, χωρίς επιπολαιότητες.



Ο λόγος που έγραψα αυτήν την ανάρτηση ήταν για να εμψυχώσω κάθε νέο οδηγό ότι μπορεί να τα καταφέρει, απλά πρέπει να δώσει χρόνο στον εαυτό του, ώστε να φτάσει στο σημείο που αυτός οδηγεί το αυτοκίνητο και δεν τον οδηγεί το αυτοκίνητο.


Ελπίζω να σε βοηθήσει και σου δίνω τις καλύτερες ευχές μου για πολλά χιλιόμετρα υγείας, αγάπης και χαμόγελου!

2 σχόλια:

  1. Η δυσκολότερη ίσως ενέργεια που καλείται να κάνει
    ένας νέος οδηγός είναι να ξεκινήσει σε ανηφορικό δρόμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.